Zo verkocht ik mijn Peugeot 407 Coupé 3.0 V6 Féline

Er komt iets anders op mijn pad. Daarom verkoop ik mijn mooie, goed onderhouden en vrijwel full-options uitgevoerde Peugeot 407 Coupé 3.0 V6. Een unieke auto, niet alleen vanwege zijn historie als persauto van de importeur. Dankzij de LPG G3-installatie rijdt deze Coupé relatief voordelig.

Korte historie: twee jaar geleden keek ik naar een Peugeot 407 Coupé, zonder meteen te willen kopen. Dit exemplaar sprak me aan vanwege zijn historie en de LPG-installatie. Op basis van de reputatie die een 407 geniet verwachtte ik weinig, maar de proefrit resulteerde direct in aanschaf. Wat een fijne auto en deze reed nog bijzonder goed. En zo had ik ineens een nieuwe daily driver.

Na aanschaf heb ik al snel wat achterstallig onderhoud laten wegwerken, waardoor de auto nog beter is gaan rijden. De afgelopen twee jaar heb ik er ruim 50.000 km mee afgelegd, waarbij de Coupé ook nog eens zeer betrouwbaar is gebleken.

Uitrusting 

Deze 407 Coupé begon zijn leven als persdemo van Peugeot Nederland. Daarom is de uitvoering bijzonder compleet. Het betreft namelijk een handgeschakelde 3.0 V6 Pack, met alle goedheid die de meest luxueuze uitvoering Féline ook bood. Deze topversie was alleen leverbaar met automaat, maar ook in deze handgeschakelde auto geniet je nu van:

 • Het RT3-infotainmentsysteem met groot scherm
 • Premium JBL-audiosysteem met 8 speakers + subwoofer
 • Lederen bekleding, ook op het dashboard (!)
 • Elektrisch verstelbare en verwarmbare stoelen
 • Een adaptief onderstel met sportknop
 • Gelaagd glas in zijruiten (voor extra geluidscomfort)
 • Meesturende bi-xenonverlichting (lampen vervangen in 2021)

Onderhoud

Een auto die veel rijdt moet goed rijden. En dat doet-ie, mede doordat ik niet heb bespaard op onderhoud. Onderhoudsfacturen vanaf 2018 (t.w.v. ruim € 7.000,-) zijn aanwezig, een selectie van zaken die reeds zijn vervangen:

 • Fuseestuk rechtsvoor (217.685 km, door vorige eigenaar)
 • Thermostaat (227.799 km)
 • Onderste motorsteun (227.799 km)
 • Fuseekogel linksvoor (247.424 km)
 • Bougies 6x (247.424 km)
 • Versnellingsbakolie (247.424 km)
 • Remklauwen(!), handremkabels en remblokken links- en rechtsachter (277.455 km)
 • Koelslangen radiateur (277.455 km)
 • 4x Michelin Pilot Sport 4 (vóór 6 mm, achter 5 mm profiel)

Uiteraard kreeg de motor elke 20.000 km verse olie met de juiste specificaties. Het olieverbruik blijft beperkt tot ongeveer 1 liter op 10.000 km en dankzij de gasinstallatie blijft de olie aangenaam schoon.

LPG G3 – voordelig rijden

De LPG-installatie is bij 261.500 km (bij Lunetten LPG in De Bilt) voorzien van nieuwe injectoren. Hierdoor loopt de V6 op gas net zo goed als op benzine. Preventief zijn een nieuwe temperatuursensor geplaatst en een extra massa-aansluiting aangelegd, waardoor de bekende zwaktes van de Landi-installatie ook voor de toekomst zijn verholpen. De LPG-computer werd in 2016 al vervangen.

Het gasverbruik is gemiddeld zo’n 1l per 8,5 km, wat resulteert in een comfortabele actieradius van 400 km. Al vanaf zo’n 4.500 km per jaar is deze auto voordeliger dan de benzine-V6, vergeleken met de 2.7 en 3.0 HDI is er geeneens sprake van een omslagpunt. Zeker niet nu LPG rond de € 0,80 en diesel meer dan € 2,00 kost. De gastank is weggewerkt in de reservewielkuip, zodat je geen bagageruimte inlevert.

Mocht je nog twijfelen: er is voldoende bewijs dat deze V6-motoren zeer hoge kilometerstanden kunnen bereiken, ook op LPG.

Het rijden

Resultaat van al het onderhoud is een erg fijne, strak sturende, rammel- en trillingsvrije 407 Coupé, waarbij veel prijzige ondersteldelen reeds zijn vervangen. De auto staat op Michelin Pilot Sport 4-banden met nog ruim voldoende profiel. Alles bij elkaar zorgt voor een zalige, stille reisauto die zich desgewenst graag door bochten laat sturen.

Het adaptieve onderstel is dynamischer dan je verwacht en biedt tegelijk veel comfort. Net zo belangrijk: het voelt geenszins versleten. Tot slot schakelt de zesbak strak en trefzeker, wat in mijn beleving echt bijdraagt aan het rijplezier.

Ondanks de grote motor is het geen bijzonder snelle auto, maar als je de V6 eens aan het werk zet verbetert zijn krachtige brul onmiddellijk je humeur, zelfs als je al vrolijk was. Toch kies je deze Peugeot vooral vanwege zijn comfort, stilte en souplesse.

Opmerkingen

Over het algemeen is de auto technisch en optisch in goede staat. Je krijgt hem met ruim een jaar APK (tot 30 september 2023). De volgende punten verdienen jouw aandacht. In de vraagprijs heb ik rekening gehouden met investeringen die je zelf waarschijnlijk nog wil doen:

 • De distributieriem zal binnen afzienbare tijd vervangen moeten worden.
 • De verstelbare nokkenastandwielen ratelen kort bij koud starten, dit is bekend bij deze motortypen en ze worden er oud mee. Sinds aanschaf is het geluid niet verergerd, maar als je de distributieriem vervangt zou je het kunnen meenemen.
 • De aircocompressor werkt, maar het aircosysteem verliest bovengemiddeld snel koudemiddel. Ergens zit een klein lek.
 • Storing ESP/ASR. Vermoedelijk is de sensor linksachter defect.
 • Parkeersensoren werken niet, één van de sensoren in de voorbumper is defect of maakt slecht contact.

Waarom gaat-ie weg?

Ik neem afscheid van de 407 omdat er in mijn omgeving een auto beschikbaar komt die ik twee jaar geleden al wilde hebben. Een veel compacter model waarvan ik óók erg vrolijk word. Die aanschaf ging destijds niet door omdat deze 407 mijn pad kruiste, nu moet het dan toch gebeuren…

Ben jij de liefhebber met serieuze interesse in mijn mooie 407 Coupé? Stuur een bericht, dan plannen we snel een afspraak voor bezichtiging en een proefrit!